RİZE / PAZAR - Haberal Vakfı Yaşar ve MedineHaberal Ortaokulu

AFAD EĞİTİMİLERİMİZ DEVAM ETMEKTEDİR.

Okulumuzun Konferans Salonunda, Sosyal Bilgiler öğretmenimiz doğal afetler hakkında bir konuşma gerçekleştirdi. Ayrıca, öğrencilerimize doğal afetlerle ilgili AFAD'ın YouTube sayfasında paylaştığı bir video izletildi.

Doğal afetler, doğanın normal döngüsü içinde meydana gelen ani ve şiddetli olaylardır. Genellikle insanların kontrolü dışında gerçekleşirler ve büyük ölçekte tahribat, yaralanma ve kayıplara neden olabilirler. Doğal afetler çeşitli türlerde olabilir:

Deprem: Yer kabuğundaki tektonik hareketler sonucunda meydana gelen titreşimlerdir. Depremler, yerin altında hareket eden levhalar arasında gerçekleşen enerji boşalması sonucunda oluşur. Büyük depremler binaların yıkılmasına, toprak kaymalarına ve tsunamilere yol açabilir.

Sel: Şiddetli yağışlar, nehirlerin taşmasına veya barajların aşırı dolmasına sebep olabilir. Bu durumda su, çevredeki araziyi ve yerleşim alanlarını kaplayarak büyük hasara neden olur. Sel suları, evleri yıkar, tarım alanlarını tahrip eder ve insanların güvenliğini tehdit eder.

Fırtına: Şiddetli rüzgarlar, hortumlar, kasırgalar ve tayfunlar gibi fırtına olayları, büyük ölçekte hasara neden olabilir. Bu doğal afetler ağaçları devirebilir, binaları yıkabilir, elektrik hatlarını koparabilir ve sel veya deniz suyunun karaya taşınmasına neden olabilir.

Yıldırım: Elektrik yüklü hava bulutlarından veya fırtınalardan kaynaklanan yıldırımlar, toprakla buluştuğunda büyük bir enerji açığa çıkarır. Yıldırımlar, orman yangınlarına, binaların yanmasına ve elektrik arızalarına neden olabilir. Ayrıca, insanlara doğrudan çarparak yaralanmalara veya ölümlere yol açabilir.

Volkanik Patlama: Volkanlar, yer kabuğundaki magma ve gazların patlamasıyla meydana gelir. Volkanik patlamalar, lav akıntıları, püskürme, küllerin yayılması ve piroklastik akıntılar gibi tehlikeli olaylara sebep olabilir. Volkanik patlamalar, çevredeki yerleşim alanlarını tehdit eder ve havaya yayılan kül bulutları ulaşımı ve tarımı olumsuz etkileyebilir.

Tsunami: Genellikle denizlerde veya büyük göllerde meydana gelen depremler veya volkanik patlamalar, su altında büyük bir enerji boşalmasına neden olabilir. Bu enerji, suyun dalga şeklinde yayılmasına ve kıyı bölgelerini vurmasına yol açar. Tsunamiler, büyük dalgaların kıyıları sular altında bırakması ve büyük hasara neden olmasıyla bilinir.

Bu afetlerin her biri farklı özelliklere sahiptir ve insanlar, afetlere karşı hazırlıklı olmalı, yerel yetkililerin uyarılarını takip etmeli ve acil durum planlarına sahip olmalıdır. Afetlerin etkilerini azaltmak için önceden alınacak önlemler ve hızlı müdahale önemlidir.

06-02-202406-02-202406-02-202406-02-202406-02-202406-02-2024

Yayın: 06.02.2024 - Güncelleme: 06.02.2024 14:43 - Görüntülenme: 71